Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Ανακοινώσεις

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 


ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ

Τον Απρίλιο 2012 απονεμήθηκε στο Φώτιο Γιαννακάκη το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, η δε χειροθέτηση του με το οφφίκιο πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την 8η Απριλίου 2012 εορτή των Βαϊων, από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κ.κ. Μελίτωνα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
(1911-2012)
Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/λεως

Την 12η Αυγούστου 2012, εξεδήμησεν προς Κύριον ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Αθανάσιος Καραμάνης.

Η νεκρώσιμος εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος γηραιού διδασκάλου εψάλη την 13η Αυγούστου 2012, εκ του Ι. Ν. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσ /νίκης.

Είη η μνήμη αυτού αιωνία!

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ †
ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ της Ι.Μ. Φθιώτιδος
κάντε κλικ στο εξώφυλλο για παρουσίαση & ηχητικά δείγματα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΠΕΝΤΑΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ
Γεωργίου Επαμ. Χατζηχρόνογλου
 

Σημείωση: Κάντε κλικ στο γραφικό για εισαγωγή στη σελίδα με τα ηχητικά δείγματα


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
.:: ΔΥΟ ΑΗΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ::.
ΒΡΑΔΥΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΙΣΤΟΡΑ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε κ.ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ.ΧΡΗΣΤΟ ΜΗΝΑΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΙΣΟΚΡΑΤΗΜΑΤΩΝ. ΤΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ Ο ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ π.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΑΡΑΣΟΓΛΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ 19.00
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2
τηλ.2109916885  φαξ.2109920033

 
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
 ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ»
, Φίλιππος
 Οικονόμου

Κυκλοφόρησε και ο Β΄ Τόμος
 

ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Υπο τη διευθ. του Αρχ. Πρωτ. Φώτη Κετσετζή

Απόδοσις Εκκλησιαστικών Βυζαντινών Υμνων απο 10 Μουσικοδιδασκκάλους
Πρωτοψάλτας προς τιμήν του 'Ελλογιμωτάτου Καθηγητού και Μουσικοδιδασκάλου κ.Φιλίππου Οικονόμου
δια την προσφοράν και το πολύτιμον έργον του στον τομέα " Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική Τέχνη "

 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΠΑΜ. ΧΑΤΖΗΧΡΟΝΟΓΛΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΙ - ΑΥΤΟΜΕΛΑ
Σε αργό και σύντομο ειρμολογικό μέλος

ΑΘΗΝΑ 2010

"ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"
Αφιέρωμα στον Μουσικοδιδάσκαλο - Ιεροψάλτη κ. Φίλιππο Οικονόμου

Τραγούδια και σκοποί στην Κω (σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειωγραφία και πλήρη μουσικολογική ανάλυση),που εξάδωσε απο κοινού η Ακαδημία Αθηνών και ο Πνευματικός Όμιλος Κώων  "Ο ΦΙΛΗΤΑΣ" και το οποίο βραβεύθηκε πρόσφατα με το 1ο Πανδωδεκανησιακό Βραβείο "Δημοσθένη Χαβιαρά". ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Δοξολογίες κατ' ήχον Ρεούσης Γραφής

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής
ψάλλουν οι
:

κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ
π. Άρχων Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε.
  
και Βυζαντινός Χορός υπό τη διεύθυνση του:
Πρωτοψάλτου κ. Ευάγγελου Σφακιανάκη

στις 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
ακούστε το ηχητικό διαφημιστικό



ΤΕΡΙΡΕΜ - ΤΕΡΕΝΟΥΜ
ΡΩΜΕΪΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Δομέστικος:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ 

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007
Κέντρο Tεχνών ACS
 

Το μουσικό σύνολο Ρωμαίϊκο παρουσιάζει την κλασσική μουσική της Κωνσταντινούπολης όπως γεννήθηκε στους δύο πολιτισμούς, τον Βυζαντινό και Οθωμανικό. Το Ρωμαίϊκο έχοντας επιλέξει δεξιοτέχνες ψάλτες των Αθηνών και διακεκριμένους διεθνώς οργανοπαίκτες της Κωνσταντινούπολης ερμηνεύει ξεχασμένους χριστιανικούς ψαλμούς και κρατήματα (τεριρέμ) της Βυζαντινής περιόδου καθώς και ύμνους των περιδινούμενων δερβίσηδων Μεβλεβί στα αρχαία περσικά, με έντεχνα κοσμικά τραγούδια της Πόλης (τερενούμ).
Το Ρωμαίϊκο σύνολο με διευθυντή (δομέστικο) τον Πρωτοψάλτη (χανεντέ) Γιώργο Μπιλάλη και 20 μουσικούς θα μας ζωντανέψουν γνώριμα μεν εορταστικά ποιήματα αλλά σε ξεχασμένους παληούς ήχους απο το Βυζαντινό Παλάτι και τον Οθωμανικό τεκκέ σε μιά πρωτόγνωρη εικόνα ήχου και θεάματος.
Ψέλνουν καλλίφωνοι ψάλτες των Αθηνών: Γ. Αθανασίου, Γ. Κοσσένας, Κ. Μπιλάλης, Α. Κονίδης, Δ. Πουλίτσης, Μ. Ξυλάς, Γ. Σταύρου, Κ. Ταμαμίδης και Δ. Κρουσταλάκης. Συνοδεύουν οι Kωνσταντινουπολίτες οργανοπαίκτες: Σαλίχ Μπιλγκίν νέϋ, Τανέρ Σαγιατζόγλου κανονάκι, Μουράτ Αϋντεμίρ ταμπούρ, Δαρείος Τουρκάν πολίτικη λύρα, Τσολάκ Τουρκέρ κρουστά. (Murat Aydemir, tanbur-Derya Turkan, kemence-Salih Bilgin, ney-Taner Sayacioglu, kanun-Turker Colak, bendir) 

ΡΩΜΑΙΪΚΟ ΣYΝΟΛΟ

Το ψαλτικό σύνολο Ρωμαίϊκο ιδρύθηκε το 1992 στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) με σκοπό την έρευνα, διδασκαλία και παρουσίασι της μουσικής (ψαλτική και κοσμική) της αυλής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολι. Έχοντας επιλέξει δεξιοτέχνες ψάλτες και οργανοπαίκτες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Μπιλάλη και μεθοδική έρευνα στις χειρόγραφες μουσικές πηγές ερμηνεύει ανέκδοτα μέλη απο τους 80 και πλέον επώνυμους μουσουργούς του Βυζαντίου.
Το Ρωμαίϊκο έχει ερμηνεύσει έργα βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεοελλήνων συνθετών συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, gala concerts, ιερές τελετές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Εμφανίζεται απο το 2001 στον ετήσιο κύκλο συναυλιών του World Music Institute ερμηνεύοντας παράλληλα την βυζαντινή και οθωμανική ψαλτική παράδοσι της Κωνσταντινουπόλεως στους καθεδρικούς Ναούς St. Bartholomew (ΝΥC) και St. Matthew (DC). Η δισκογραφία του Ρωμαίϊκου περιλαμβάνει τα εξής έργα: Sounds of the Parthenon (1996), Thy Cross we adore (2000), Της συκής το έγκλημα (2001), Βηθλεέμ ετοιμάζου (2002), η Λειτουργία σε ήχο Α΄ (2005), απο τον Ακάθιστο στο Νυμφίο (2007), Χριστός επι γής (2007), Byzantine Christmas (2007). 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ

Ο Γιώργος Μπιλάλης γεννήθηκε στην Αθήνα ακούγοντας απο μικρός τους ήχους της Πολίτικης ψαλτικής. Τα πρώτα του μουσικά βήματα ξεκίνησε στο γυμνάσιο με τον αρχιμουσικό Νίκο Πολυχρονόπουλο. Στην δεκαετία 1980 μελετάει την μεταβυζαντινή και σύγχρονη ψαλτική έκφρασι στους κορυφαίους ψάλτες Αθ. Πέττα, Κων. Ηλιάδη και Δημ. Νερατζή. Σπουδάζει θεωρία της Ελληνικής Μουσικής στον Σίμωνα Καρά και παίρνει Δίπλωμα Διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής. Συμμετέχει σαν σολίστ στην Ελλην. Βυζαντινή χορωδία και τους Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης.
Απο το 1990 δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Παιδαγωγία Μουσικής και Διεύθυνση χορωδίας σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενω διδάσκεται την θεωρία Οθωμανικής μουσικής στον Feridun Ozgoren (Βοστώνη) μαθαίνοντας yayli tanbur μαζί του και κανονάκι με την Sehvar Besiroglu (I.T.U., Istanbul). Απο το 1995 προπονείται επαγγελματικά με τον δάσκαλο φωνής Γιάννη Πετρόπουλο (www.vocaltechnician.com) με φωνητικές εκτάσεις ανατολικού τενόρου. Ίδρυσε το σύνολο Ρωμαίϊκο με σκοπό την ερμηνεία του μεσαιωνικού βυζαντινού και οθωμανικού ήχου. Μελετάει συστηματικά ως υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών την ερμηνεία του παλαιοβυζαντινού μέλους με τον ερευνητή μουσικολόγο Ιωάννη Αρβανίτη. Το 2006, ο Γιώργος Μπιλάλης και ο δάσκαλός του Ιω. Αρβανίτης ιδρύουν την μουσική εταιρεία Κούφισμα (www.kouphisma.net) με σκοπό την παρουσίασι του κώδικα μεταγραφής των Βυζαντινών μελωδιών στην αυθεντική τους ερμηνεία και την έντυπη και ακουστική έκδοσι των βυζαντινών μελών πού παραμένουν μουσειακά μόνο σε χειρόγραφες συλλογές.
Ο Γιώργος έχει ηχογραφήσει για documentaries (The Greek Schools of Istanbul), στην ταινία "ΝΥΦΕΣ" των Παντ. Βούλγαρη & Mart. Scorcese (2005). Τελευταία εμφανίστηκε στο Ηρώδειο (2006) με τον Σταμ. Σπανουδάκη σε ανατολικούς αυτοσχεδιασμούς. Στη δισκογραφία του ξεχωρίζουν
Λάζαρε δερο ξω (2000), Πάτερ εράρχα Νικόλαε (2003), Μ ποστρέψεις (2002), Μυροβλήτα Δημήτριε (2006).

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007 ο Σύλλογος μας οργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις.
Α΄ Το πρωί θα εορτάσει στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου την ετήσια εορτή του. Κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει ο σεβ. Μητρ. μας κ. Αμβρόσιος, θα τελεστεί αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και θα ψάλλει ο διαπρεπής Άρχοντας Πρωτ. Και Μουσικοδιδάσκαλος κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
Β΄ Το απόγευμα ώρα 6 στον ίδιο Ιερό Ναό θα πραγματοποιηθεί  

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Θα ψάλλει ο Βυζαντινός χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και ο Σύλλογος μας θα τιμήσει τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, Μουσικοδιδάσκαλο, Μελοποιό Συγγραφέα και Χοράρχη  

ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ 

για την πολύτιμη και ανεκτίμητη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της σύγχρονης φυσιογνωμίας της ιερής ψαλτικής τέχνης της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας,
Και οι δύο εκδηλώσεις θα είναι υπό την Αιγίδα και ευλογία του σεβ. Μητροπολίτου μας κ. κ. Αμβροσίου.
Η παρουσία σας στις παραπάνω εκδηλώσεις θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογο μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΝΟΔΟΤΗΣ
 

Ηλεκτρονικός χρωματικός τονοδότης, με ροοστάτη έντασης και ιδιαίτερα μικρό μέγεθος.
Χρήσιμο σε κάθε περίπτωση επιλογής τόνου. Μείζονος σημασίας για χοράρχες.

Τιμή: 13,50 με ΦΠΑ

Διάθεση:
MΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΡΙΜΗ
ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 1Α, 106 78 ΑΘΗΝΑ
2103830816 - 2103845481 - FAX. 2103302696
trimis@acci.gr

AMERICAN SOCIETY OF BYZANTINE MUSIC AND HYMNOLOGY
1o Διεθνές Συνέδριο ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ (Byzantine Musical Culture)

Ένας διεθνής οργανισμός αφιερωμένος στην ακαδημαϊκή μελέτη της μουσικής και εκκλησιαστικής υμνογραφίας της περιόδου της Βυζαντινής και μετά-Βυζαντινής αυτοκρατορίας.  Σε συνεργασία με το τμήμα βυζαντινών σπουδών (Byzantine Studies Initiative) του πανεπιστημίου του Pittsburgh και με την οργανωτική σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνών (European Arts Center EUARCE), παρουσιάζουμε το 1ο Διεθνές Συνέδριο του American Society of Byzantine Music and Hymnology με τίτλο "BYZANTINE MUSICAL CULTURE".

Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχή επισκεφτείτε τη σελίδα:

http://www.ucis.pitt.edu/asbmh/conference2007

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου, ενός από τους σημαντικότερους Πατέρες του Χριστιανισμού, με την πάροδο 1600 ετών από το θάνατο του. Η έδρα που θα λάβει χώρα το Συνέδριο δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα είναι μία εκ των παρακάτω κέντρων: Ορθόδοξο Κέντρο του Μοναστηρίου της Πεντέλης (InterOrthodox Center of the Pendeli Monastery), της εκκλησίας της Ελλάδος, ή στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Παιανίας κατά την περίοδο 10-14 Σεπτεμβρίου 2007, στο νομό Αττικής στην Ελλάδα. Οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται κοντά και έχουν εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο  Hotel Akraion, που θα φιλοξενήσει τους επισκέπτες του συνεδρίου.

Η πόλη της Αθήνας αποτελεί τον πυρήνα του ενδιαφέροντος στο νομό της Αττικής και ως το σημαντικότερο ιστορικό κέντρο της Ελλάδος προσφέρει ένα ιδανικό τόπο συνεύρεσης ακαδημαϊκών και μουσικολόγων που περιβάλλετε από πολυάριθμα αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και εκκλησιαστικές τοποθεσίες.

Η προθεσμία κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι 31 Ιουλίου 2007.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει μία σειρά κυρίων θεματικών συνεδριάσεων με μουσικά διαλείμματα και ξεναγήσεις τοποθεσιών σχετικού ενδιαφέροντος. Διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών του χώρου θα παρουσιαστούν πριν τις θεματικές συνεδριάσεις που θα επικεντρωθούν στα εξής κύρια θέματα:

- Εκκλησιαστική μουσική της οικουμενικής Ορθοδοξίας
- Εκκλησιαστικού κείμενα και χειρόγραφα
- Βυζαντινή Υμνολογία και Ποίηση
- Βυζαντινή Μουσικολογία
- Φιλοσοφία και Θεολογία της Βυζαντινής Μουσικής
- Κοινωνιολογία της Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας
- Επιρροές της Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας στα Βαλκάνια και στη δυτικό-ευρωπαϊκή
  εθνο-κοινωνική ανάπτυξη.

- Κοσμικής και Παραδοσιακή Μουσική του Βυζαντίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

- Δεξίωση υποδοχής.
- Παρουσίαση του "Μάρκου του Ευγενικού", ένα ποιητικό/θεατρικό έργο του γνωστού ποιητή Ιωάννη Κουτσοχέρα (1904-1994) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών.

Τρίτης 11 με Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

- Βασικές Παρουσιάσεις, Θεματικές Παρουσιάσεις.
- Μουσικό διάλειμμα.
- Απογευματινές Μουσικές Παρουσιάσεις (με χορωδιακά σύνολα).

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

- Αρχιερατικός Όρθρος και Λειτουργία στο Μοναστήρι της Πεντέλης ή στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου στη Παιανία, που χρίστηκε μεταξύ 1680-90 και διακοσμήθηκε από τους αγιογράφους της σχολής του Γεωργίου Μάρκου Αργίου.
- Επισκέψεις σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες της Αττικής.
- Δεξίωση Λήξης.

6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου 1.9.2006:
Χρόνης Αηδονίδης & Νεκταρία Καραντζή σε βυζαντινούς ύμνους

Την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (1.9.2006) θα πραγματοποιήσουν ο κορυφαίος Θρακιώτης ερμηνευτής, Χρόνης Αηδονίδης με την νεαρή ψάλτρια και εξαίρετη μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή, ερμηνεύοντας αποκλειστικά βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, συνοδεία της βυζαντινής χορωδίας «Υμνωδός», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Βερύκιου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στον ιερό χώρο του σπηλαίου της Αποκάλυψης του Ιωάννου, στο νησί της Πάτμου.

[Παρακάτω, ακολουθούν περαιτέρω στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον δημοσιογράφο, παραγωγό, αρθρογράφο, κριτικό κ.ο.κ. που ενδιαφέρεται να προβάλλει το θέμα…]

Πρωτοτυπίες της εκδήλωσης:

-    Ο Χρόνης Αηδονίδης ξεδιπλώνει, με τη χαρισματική φωνή του, την πείρα και το ταλέντο του και στο χώρο της βυζαντινής μουσικής, από τον οποίο ξεκίνησε

-     Για πρώτη φορά, μια νεαρή γυναίκα ψάλτρια, η Νεκταρία Καραντζή, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες και στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής με δάσκαλο τον Χρόνη Αηδονίδη, θα ερμηνεύσει στον χώρο αυτό βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

-     Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στον μακαριστό Γέροντα Πορφύριο.

Ακούστε:

… αποσπάσματα από την ερμηνεία του Χρόνη Αηδονίδη και της Νεκταρίας Καραντζή σε βυζαντινούς ύμνους, στις εξής διευθύνσεις:

-    http://www.aidonidis.gr/index.php?p=sound.htm

-    http://www.musicheaven.gr/html/modules.phpname=musicpages&op=viewpage&id=33

-    http://www.ieropsaltis.com/psalt_Aidonidis.htm

-    http://www.ieropsaltis.com/psalt_Karantzi.htm

Βιογραφικά

… των καλλιτεχνών θα βρείτε στις εξής διευθύνσεις:

- για τον Χρόνη Αηδονίδη:

http://www.aidonidis.gr/index.php?p=bio.htm

-         για την Νεκταρία Καραντζή

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=musicpages&op=viewpage&id=33

-         για τον χοράρχη Δημήτρη Βερύκιο

http://agenda.classicalmusic.gr/event.php?id=1626

Πρόγραμμα

- Όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

http://news.classicalmusic.gr/article.php?id=1051

-  ειδικά της έναρξης του Φεστιβάλ, με τον Χρ. Αηδονίδη και την Ν. Καραντζή:

http://agenda.classicalmusic.gr/event.php?id=1626

Επικοινωνία

Με τους καλλιτέχνες:

-  με τον Χρόνη Αηδονίδη: info@aidonidis.gr

-  με την Νεκταρία Καραντζή: nektariakarantzi@yahoo.com και nektariakarantzi@tellas.gr

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

1. ΡΩΜΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ ΔΟΞΑ

Στις 13 Μαρτίου 2006 ημέρα Δευτέρα και ώρα 7η βραδυνή, στον καθεδρικό Ι. Ναό ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Θεσσαλονίκης, ο πρωτοψάλτης και χοράρχης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ θα ψάλλει μονωδιακά, (συνοδεία ισσοκρατών της χορωδίας ΗΔΥΜΕΛΟΝ Θεσσαλονίκης), αποκλειστικά και μόνο, ύμνους ΡΩΜΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΟΥ που έχει συνθέσει ο Θεόδωρος Βασιλικός.

Η "Συμφωνία" αυτή τελεί υπό την αιγίδα του αξιοτίμου Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος και θα προλογίσει. Η όλη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στόν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. ΑΝΘΙΜΟ, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλησίας κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο, και σε όλους τους Ιεροψάλτας της Θεσσαλονίκης. Το όλο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν δύο διακεκριμένοι καθηγηταί Θεολογίας του Πανεπιστιμίου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 
2. ΜΕΓΑΛΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.

Την Δευτέρα 10 Απριλίου 2006 και ώρα 7.30 βραδυνή στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας, θα ψάλλουν οι Πρωτοψάλται ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ και ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΖΑΡΚΟΣ, αποκλειστικά και μόνο, ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Την όλη εκδήλωση θα παρουσιάσει ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Μπουρλής. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
λληνικός Μουσικός Σύλλογος Μονάχου διοργανώνει  
ΔΙΑΛΕΞΗ / ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
 

Τὸ ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006 και ὥρα 19.30
Στὸ Πνευματικὸ Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίων Πάντων Μονάχου

(Ungererstr. 131 - 80805 München -
Τηλ: 089 / 3615788, στάση U6: Nordfriedhof)

μὲ θέμα:
"
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ "
Πατριαρχικό Ὕφος καὶ Παράδοση στὸν Πάνσεπτο Πατριαρχικὸ Ναὸ

Μὲ  ὁμιλητὴ τὸν Πρωτοψάλτη κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟ-ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΙΣΣΑ,
Πρόεδρο τοῦ «ἐν Ἀθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως»
 

Πρὶν τὴν ὁμιλία θὰ τελεσθῇ Μέγας Ἑσπερινὸς τοῦ Σαββάτου (ὥρα 18.30)
κατὰ τὸν ὁποῖον θὰ ψάλλῃ εἰρημένος πρωτοψάλτης.
Κατά τὴ διάλεξη ποὺ θὰ γίνει στὴν ἑλληνική, θὰ ψαλοῦν καὶ μουσικά παραδείγματα ἀπό τὸν ὁμιλητή. Μετά τὴν ὁμιλία θὰ ἀκολουθήσει εὐρεῖα συζήτηση μὲ τοὺς ἐνδιαφερομένους.

- ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ -

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Πρώτο Συνέδριο Βυζαντινής Μουσικολογίας

Δίγλωσσο μουσικολογικό συνέδριο οργανώνει ο οργανισμός Άξιον Εστίν στις 21 & 22 Ιανουαρίου, 2006, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο New Rochelle. Το θέμα του συνεδρίου είναι η συγκριτική παρουσίαση των εν χρήση μεθόδων διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής σε Ελλάδα και Αμερική. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή συμπερασμάτων ως προς την εφαρμοσιμότητα των μεθόδων στο πολυεθνικό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών. Την γενική επιμέλεια του συνεδρίου έχει ο κ. Άγγελος Λαμπούσης, Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Άξιον Εστίν για την προώθηση της Βυζαντινής Μουσικής στην Αμερική. Ο νεοσύστατος οργανισμός είναι φυσική συνέχεια ομώνυμου ραδιοφωνικού προγράμματος, το οποίο μεταδίδεται από τον Σεπτέμβριο του 2002 σταθερά κάθε Σάββατο στις 12:30μ.μ. από τα ραδιοκύματα του κοινωφελούς ραδιοφώνου COSMOS-WNYE 91.5 FM. Στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού συμμετέχουν επιφανή στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως ο Δρ. Ευστράτιος (Charles) Καλομοίρης, καθηγητής οικονομικών του Κολούμπια και άλλοι. Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως σύνεδροι ή ως ομιλητές στο συνέδριο, καθώς και όσοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους χορηγούς,  μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες  στην ιστοσελίδα www.axionestin.org/conference ή στο τηλέφωνο (914) 235-6100.

MΑΘΗΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Καθίσταται γνωστόν, ότι ο Άρχων Πρωτοψάλτης Κυρ Δημήτριος Ιωαννίδης, παραδίδει Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής εις κάθε ενδιαφερόμενον.

Η Μέθοδος που χρησιμοποιεί, τυγχάνει πρωτοποριακή και εγγυάται την ανάγνωσιν οιουδήποτε μουσικού κειμένου PRIMA VISTA.

Μαθήματα χρειαζόμεθα άπαντες, υπό την προϋπόθεσιν να παραμερίσωμεν τον εγωϊσμόν μας.

Δίδονται μαθήματα εις Αρχαρίους, προχωρημένους, καθώς και εις φθασμένους Ιεροψάλτας.

Η διδασκαλία (εφ όσον ο μαθητής εργάζεται και ανταποκρίνεται εις τα μαθήματα) διαρκεί εις την χειρίστην των περιπτώσεων, 2 έτη. Μετά το πέρας των μαθημάτων, ο μαθητής δύναται να δώσει κατατακτήριους εξετάσεις, διά το 5ον έτος εις οιανδήποτε σχετικήν Σχολήν (Ωδεία), δια την παρακολούθησιν Ευρωπαϊκής και την λήψιν των αναλόγων Διπλωμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι, δύνανται να έλθουν εις συνεννόησιν μετά του Άρχοντος, εις το τηλέφωνον 210 4824725.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διατίθεται το Φωνητικόν αρχείον του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Κυρ Δημητρίου Ιωαννίδη, το οποίον αποτελείται από 480.000 πόδια ταινίας (μπομπίνας) και περιέχει άπαν­τας τους λεγόμενους «Μεγάλους Πρωτοψάλτας» (Ναυπλιώτην, Πρίγγον, Στανίτσαν, Καραμάνην, Θεοδοσόπουλον, Ταλιαδώρον, Παναγιωτίδην, Μαγούρην, Λεβρελήν, Πέτταν, Κλωναρίδην, Μουτάογλου, Τσούμαρην, Ιωαννίδην κ.λ.π.).

Υπάρχουν πάμπολλαι Ακολουθίαι από τον Πατριαρχικόν Ναόν, μεταξύ των οποίων αρκεταί εκ της Μεγάλης Εβδομάδος με Πρίγγον - Στανίτσαν, ολόκληρος η Μεγάλη Εβδομάς με Στανίτσαν - Δανιηλίδην, Χοτζάδες, Νουρεττίν κ.ά.

Το όλον υλικόν, είναι εγγεγραμμένον εις Ταινίας - Μπο­μπίνας των 1200, 1800, 2400 και 3600 ποδών και υπάρχουν αναλυτικαί καταστάσεις περιεχομένων, δια τα 4/5 περίπου του όλου Φωνοαρχείου.

Ομού με το ανωτέρω υλικόν, διατίθεται και το μπομπινόφωνο ΤΚ 340, που    αποτελούσε το «καμάρι» της GRUNDIG

Οι ενδιαφερόμενοι, δύνανται να επικοινωνούν απ’ ευθείας μετά του Άρχοντος, εις το τηλέφωνον 210 4824725.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΟΛΟΥ ΚΕΛΣΟΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Εχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε το Σάββατο 6 Αυγούστου και ώρα 9μμ,

στο Αττικό Θέατρο όπου το Σύνολο μας θα παρουσιάσει,

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων

 

ένα μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ

στην εικαστική ατμόσφαιρα της  εποχής.

 

Τραγούδια, χορευτικές σουίτες και καντσόνες του 16ου και 17ου αιώνα των

Ε.Widmann, Φρ.Λεονταρίτη, C. de Sermisy, J.Dowland, A.Falconieri, J.van Eyck,
C
.Monteverdi, M.Marais και  A.Steffani, με όργανα της εποχής, 

συντροφιά με αριστουργήματα των

Dürer, Holbein, Tissiano, Veronese,  Θεοτοκόπουλου, Δαμασκηνού, Hilliard,
van Dycke
, Rembrandt, Hals, Vermeer, Carravagio, Poussin, De Latour.

 

Το ταξίδι ολοκληρώνεται στο σήμερα με μερικά από τα ωραιώτερα τραγούδια του Μ.Χατζιδάκι,

σε διασκευή για τα όργανα εποχής του Συνόλου

 

Με κάθε τιμή, 

Φαίνη Νούσια, τραγούδι

Νίκος Νικολαϊδης, φλάουτο με ράμφος

Mechthild Stark, φλάουτο με ράμφος

Σταύρος Κατηρτζόγλου, θεόρβη

Helga Γιαννούλα, βιόλα ντα γκάμπα

Ιωάννα Ομορφοπούλου (επιλογή των εικαστικών θεμάτων, επιμέλεια των κειμένων και παρουσίαση)

 

 Είσοδος ελεύθερη.

Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού Αλσους  είναι από την οδό Καρπενησιώτη.

Η πρόσβαση στο Θέατρο γίνεται από τον κόμβο Κηφισίας-Κατεχάκη αριστερά
 (οδός Μουσών, μαιευτήριο “Λητώ”) ή από Πατησίων-Λ.Γαλατσίου-Πρωτοπαπαδάκη.

Το θέατρο διαθέτει δωρεάν Πάρκινγκ.

Λεωφορεία: 140 (Γλυφάδα-Πολύγωνο, Στάση Περρίκου)

601 (Ακαδημίας-Φιλοθέη, Τέρμα Πλατεία Πίνδου)

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΙΣ - 14.7.2005

Εντός των ημερών, θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Κυρ Δημητρίου Ιωαννίδη, με τον τίτλο « Η θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής, στην πράξη ».

Είναι ένα  βιβλίο, που πήρε τον δρόμο  της κυκλοφορίας, « κατ' απαίτησιν» των φίλων και μαθητών του Άρχοντος.

Μέσα  στις  σελίδες  του»   μπορεί  να   βρει  ο   κάθε  ενδιαφερόμενος, εκτός από τα στοιχειώδη γύρω από τη| Μουσική των Πατέρων μας, (όπως  αυτή  έχει  φθάσει  στις  μέρες  μας,  μετά  από  την  με­ταρρύθμιση   των  3  Διδασκάλων   και   της Πατριαρχικής   Επιτροπής του   1881), πίνακες με την χρονική αγωγή, που ψάλλεται το κάθε μάθημα, στις διάφορες Ακολουθίες της Θείας Λατρείας μας, τα σχε­τικά με τον μετρονόμο του Malzel, για τους ρυθμούς, για το Άγραφο Τυπικό,  για  τον  τρόπο   απαγγελίας  των   στίχων,   στα  διάφορα Προσόμοια   και  Στιχηρά,  για  την   ορθογραφία  της   μουσικής  για τον  ιεροψάλτη  και το έργο του, για την ανάλυση του  Εκκλησιαστικού Μέλους, για τον τρόπο και τους κανόνες που δημιουργείται μια σωστή Χορωδία, ασκήσεις βελτιώσεως της εκτελεστικής ικανότητας των ενδιαφερομένων, ασκήσεις μεταβολής Μέλους κατά Γένος  και ανάλυση όλων των Μακαρίων της εξωτερικής μουσικής.

Στο παράρτημα, υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις, τις οποίες όμως, θα αφήσουμε να ανακαλύψει μόνος του ο αναγνώστης.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη, βρίσκεται  στο εσωτερικό του πίσω εξώφυλλου. Αυτή η έκπληξη, μεταφράζεται σε ένα CD,  με περιεχόμενα τις προαναφερόμενες ασκήσεις, καθώς επίσης και τα 8 Κεκραγάρια του Ιωάννου, όπως μπορούν να ψαλλούν, από έναν έμπειρο εκτελεστή. Όλα αυτά, δεν εκτελούνται από τον εκδότη, αλλά από τον μαθητή του, Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο, Γιάννη Καρασταμάτη.

Η γλώσσα των κειμένων, είναι απλή και υπάρχουν πρακτικοί τρό­ποι, για να γίνονται κατανοητά τα διάφορα θέματα.

Φιλοδοξία του Εκδότη είναι., να βοηθήσει με αυτό το βιβλίο., να ανέβει το επίπεδο του κάθε Συναδέλφου Ιεροψάλτη, ώστε να σταμα­τήσει αυτό το συνεχές κατρακύλημα της μουσικής μας.

 

Marie Keyrouz
 
The Millenium Celebration of the Holy Monastery of Xenophon, Mt Athos, 1998

 

 

 

Είσοδος Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved