Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Βυζ. Χορός Ι.Μ. Κύκκου

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

Ιστορικό του Βυζαντινού Χορού Ιεράς Μονής Κύκκου

Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μονής Κύκκου ιδρύθηκε το 1984, μετά από απόφαση του Πανοσιολογιωτάτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κύκκου, κυρίου Νικηφόρου. Αποτελείται από 24 μέλη.

Εκτός από πολλές παραστάσεις στην Κύπρο, ο βυζαντινός χορός, μετά από προσκλήσεις, έχει δώσει παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς σε πολλές άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρουμανία, Ρωσία, Ουγγαρία και πολλές άλλες.

Χοράρχης του Βυζαντινού χορού είναι ο κύριος Άριστος Θουκυδίδης. Εις το παρελθόν είχαν χρηματίσει χοράρχες ο Αρχιμ. Νεκτάριος Πάρης (1984-1988), ο κύριος Άριστος Θουκυδίδης (1988-1989) και ο αείμνηστος Αρχιμ. Διονύσιος Μαχαιριώτης (1989-2000).

Βιογραφικό Χοράρχη

Ο διευθυντής του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Κύκκου κ. Άριστος Θουκυδίδης γεννήθηκε στη Μαλιά της επαρχίας Λεμεσού. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα είναι διευθυντής καταστήματος της Τράπεζας Κύπρου. Από μαθητής δημοτικού ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική, και μαθήτευσε κοντά στους Νίκο Παπασσάβα, Μανόλη Χατζημάρκο και Γεώργιο Τσατσαρώνη Φωκαέα.

Από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης απέκτησε το Πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Διαμαντή Μαυραγάνη, το Δίπλωμα, με Άριστα, Α' Βραβείο.

Έψαλλε ως Λαμπαδάριος στον μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Καθολικής Λεμεσού, και πρωτοστάτησε στη δημιουργία βυζαντινής χορωδίας της μητροπόλεως Λεμεσού. Στη συνέχεια διορίστηκε στον Άγιο Προκόπιο Μετοχίου Κύκκου, ως Α' Δομέστικος, του υπό δημιουργίαν νεοσύστατου χορού, υπό τη διεύθυνση του τότε ιεροδιακόνου Νεκταρίου Πάρη. Κατά τα έτη 1988-1989 ανέλαβε πρωτοψάλτης του χορού και αργότερα πρωτοψάλτης στην Ι.Μ. Αρχαγγέλου, Μετοχίου Κύκκου. Κατά το έτος 1995 διορίστηκε διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Κύκκου και από τον Οκτώβριο του 2000 ανέλαβε και χοράρχης του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Κύκκου.

Από τον ψηφιακό δίσκο « ΕΝΙΑΥΣΙΑ ΜΕΛΟΥΡΓΗΜΑΤΑ »
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΥΚΚΟΥ
Υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Αρίστου Θουκυδίδη

 

ΤΙΤΛΟΣ:  Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός... Απολυτίκιον Χριστουγέννων.
   ΜΕΛΟΣ:  Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος, μέλος επείσακτον.

(270ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Επεσκέψατο ημάς... Εξαποστειλάριον Χριστουγέννων.
   ΜΕΛΟΣ:  Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Τρίτος, μέλος ειρμολογικόν.

(307ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Δεύτε ίδωμεν... Κάθισμα Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Ιωάννου Δαμασκηνού.
   ΜΕΛΟΣ:  
Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Τέταρτος, μέλος παλατινόν (νενανώ).

(449ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Χριστός γεννάται... Καταβασία Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Κοσμά Μελωδού.
   ΜΕΛΟΣ:  
Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος, μέλος ειρμολογικόν.

(195ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Μάγοι και ποιμένες... Νεηγενές... Καταβασία Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Κοσμά Μελωδού.
   ΜΕΛΟΣ:  
Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος, μέλος ειρμολογικόν.

(240ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Μεγάλυνον ψυχή μου... Μυστήριον ξένον... Καταβασίαι Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Κοσμά Μελωδού.
   ΜΕΛΟΣ:  
Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος, μέλος ειρμολογικόν.

(285ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Αυγούστου μοναρχήσαντος... Δοξαστικόν Εσπερινού Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Κασσιανής Μοναχής.
   ΜΕΛΟΣ:  
Κωνσταντίνου Πρίγγου.

   ΗΧΟΣ:   Δεύτερος, μέλος στιχηραρικόν.

(651ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Η Παρθένος σήμερον... Κοντάκιον των Χριστουγέννων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Ρωμανού του Μελωδού.
   ΜΕΛΟΣ:  
Αρχιμ. Διονυσίου, Ηγουμένου Μαχαιρά.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος Τέταρτος, μέλος ειρμολογικόν.

(375ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Εν Ιορδάνη... Απολυτίκιον Θεοφανίων.
   ΜΕΛΟΣ:  Κωνσταντίνου Πρίγγου.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(277ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Φως εκ φωτός... Στιχηρόν Ιδιόμελον των Αίνων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Γερμανού Α΄,  Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
   ΜΕΛΟΣ:  
Κωνσταντίνου Πρίγγου.

   ΗΧΟΣ:   Πρώτος.

(151ΚΒ)

ΤΙΤΛΟΣ:  Νάματα Ιορδάνεια... Δοξαστικόν Όρθρου Θεοφανίων.
   ΣΥΝΘΕΣΙΣ:  Ανατολίου.
   ΜΕΛΟΣ:  
Κωνσταντίνου Πρίγγου.

   ΗΧΟΣ:   Πλάγιος Δεύτερος, μέλος στιχηραρικόν.

(442ΚΒ)

                                                                                            


 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΚΥΡ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Με την άνευ ορίων αγάπη μας παραδίδουμε σήμερα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας τον πρώτο ψηφιακό δίσκο του Βυζαντινού Εκκλησιαστικού Χορού Ιεροψαλτών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου. Με χαρά και Ικανοποίηση προσφέρουμε σήμερα στον πιστό λαό του Θεού μία μουσική ανθοδέσμη με πολύχρωμα εύοσμα άνθη από τον ευανθή υμνογραφικό μουσικό κήπο της ορθοδόξου ημών λατρείας, γιατί το περιεχόμενο του παρόντος ψηφιακού δίσκου είναι ένα απόσταγμα-απάνθισμα των ωραιότερων ύμνων των ιερών ακολουθιών όλου του ενιαυτού, ενδεδυμένων από γλυκύτατες μελωδίες, πού αποπνέουν την πνευματική ευωδιά της πατρώας ημών βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, της οποίας άριστοι θεραπευτές τυγχάνουν οι γλυκύφθογγοι Ιεροψάλτες της εκκλησιαστικής χορωδίας της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι οποίοι με τη βαθιά γνώση και τη σωστή παραδοσιακή εκτέλεση, "χωρίς ατάκτους βοάς και εκβεβιασμένας κραυγάς", αποδεικνύουν ότι ή Ιερά βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική αποτελεί όντως ηχητική έκφραση του βιώματος της προσομιλίας των πιστών με τον Θεό και τους αγίους.

Η παρούσα μουσική εργασία αποτελεί ελάχιστη εκπλήρωση του χρέους της Ιεράς Μονής Κύκκου προς τον ορθόδοξο κυπριακό λαό, και έχει ως σκοπό, αφ' ενός μεν την ψυχική και ακουστική αγαλλίαση όλων όσων θα τον ακούσουν, αφ' ετέρου δε την καλλιέργεια και αύξηση της αγάπης του χριστεπωνύμου πληρώματος προς την ιερά βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η οποία αποτελεί στοιχείο αδιάσπαστο της λογικής λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και συγχρόνως πατροπαράδοτη κληρονομιά, που οι ρίζες της μας οδηγούν στην κλασσική αρχαιότητα, όπου συναντούμε την ίδια ενότητα λόγου και μουσικής. Η μουσική και τότε προέκυπτε μέσα από τον ποιητικό λόγο, γι' αυτό και οι ίδιοι οι τραγωδοί (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης) έγραφαν τον ποιητικό λόγο και ταυτόχρονα συνέθεταν, όπου χρειαζόταν, τη μελωδία του. Η εθνική αυτή παράδοση, ανακαθαρμένη μέσα στο καμίνι του βυζαντινού πολιτισμού, υπέστη την "καλήν αλλοίωσιν", και σήμερα υφαίνει, όπως η πίστη μας και η γλωσσά μας, τις κυριότερες εκδηλώσεις της ζωής μας.

Ο ψηφιακός αυτός δίσκος, με το απαλό, αγνό και ουράνιο πατριαρχικό παραδοσιακό ύφος των μελωδιών της εκκλησιαστικής χορωδίας της Ιεράς Μονής Κύκκου, είμαι βέβαιος ότι θα κατευφραίνη την ψυχή κάθε πιστού, που θα τον ακούη, και θα τον βοηθή να προάγεται πνευματικά, αποβάλλοντας μικρότητες και ατέλειες, γιατί η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική δημιουργεί ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, κατανύξεως και ψυχικής ανατάσεως προς κάθε πνευματικό, ηθικό και υψηλό συναίσθημα. Ο Λούθηρος έλεγε: "Μετά των θηρευόντων την μουσικήν συναναστρέφου αφόβως. Οι κακοί δεν έχουν άσματα".  Και όντως η βυζαντινή, κυρίως, μουσική ημερεύει τον τραχύ και δαμάζει τον ατίθασο άνθρωπο. Με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική το κείμενο αγγίζει τα μύχια της ψυχής του ανθρώπου, τον λυτρώνει από την αγωνία του, τον βοηθεί να αποβάλει μικρότητες και κακίες, τον κάνει να μηδενίζει τα εγκόσμια και την ύλη, και τον προάγει πνευματικά, προσφέροντας του τον ιδεαλισμό, την ειρήνη, την ελευθερία και την αγάπη.

Δεν είναι η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, μουσική ακροάματος,"ουκ έστι θέατρον ή Εκκλησία, ίνα προς τέρψιν ακούωμεν", παρατηρεί ο ιερεύς Χρυσόστομος, αλλά λειτουργική, γι' αυτό και δεν βρήκαν στη λατρεία της Εκκλησίας μας ποτέ θέση τα μουσικά όργανα. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία όργανο γλυκύφθογγο του Αγίου Πνεύματος γίνεται ο πιστός, "αυτός ο άνθρωπος ψαλτήριον γενόμενος", κατά τον Μέγαν Αθανάσιον με την καθαρή από τα πάθη καρδία του.

Στόχος της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής είναι η υποβοήθηση του λόγου να διείσδυση στα βάθη της ύπαρξης, δημιουργώντας διάθεση προσευχητική, κατάνυξη και αυτομεμψία, "ψαλμός γάρ και εκ λίθινης καρδίας δάκρυον εκκαλείται", κατά τον Μέγαν Βασίλειο. Η βυζαντινή μουσική αποτελεί το ένδυμα του λόγου, ο θεολογικός-πατερικός λόγος των εκκλησιαστικών ύμνων, περιβεβλημένος τον ελκυστικό μανδύα της μελωδίας, διεισδύει απαλότερα και πιο ευχάριστα στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, φωτίζοντας και ζεσταίνοντας την ψυχή με ένα τρόπο μυστικό. "Το Πνεύμα το Άγιον", τονίζει σοφά ο Μέγας Βασίλειος, "ανέμειξε με τας αληθείας της πίστεως την τέρψιν της μελωδίας, ώστε να δεχώμεθα χωρίς αντίδρασιν την ωφέλειαν των λόγων, που θα ακούωνται γλυκά και απαλά".

Αφιερώνουμε τον ψηφιακό αυτό δίσκο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, στη μνήμη των μεγάλων δημιουργών και φορέων της βυζαντινής μουσικής Κυκκωτών ιεροψαλτών, που κατά καιρούς ελάμπρυναν το στασίδι του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κύκκου, όπως ο Παρθενίας, ο Σίλβεστρος, ο Μεθόδιος, ο Άνθιμος, ο Χρύσανθος, ο Μητροφάνης, ο Ιωσήφ, ο Ιωαννίκιος και τόσοι άλλοι, οι όποιοι αναδείχθηκαν έξοχοι μελουργοί και ιεροψάλτες, που λάμπρυναν την ψαλτική τέχνη, και της προσέδωκαν κύρος και επιβολή.

Η μουσική αυτή εργασία αποτελεί επίσης ένα μικρό άσβεστο καντήλι στην άληστο μνήμη του μεγάλου μύστη της βυζαντινής μουσικής Αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μαχαιριώτη, του έμπειρου αυτού ερευνητή και παραδοσιακού εκτελεστή, που επί σειράν ετών προΐστατο του Βυζαντινού Εκκλησιαστικού Χορού Ιεροψαλτών της Ιεράς Μονής Κύκκου, και με το τάλαντο, που του δόθηκε άνωθεν, άφησε φήμη γλυκύφθογγου ιεροψάλτου και λειτουργού.

Τέλος συγχαίρουμε εξ όλης καρδίας τον χοράρχη, τον λαμπαδάριο και τους λοιπούς ιεροψάλτες του Βυζαντινού Εκκλησιαστικού Χορού Ιεροψαλτών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, απονέμουμε προς αυτούς ολόθυμη την ευλογία μας, και ευχόμαστε ο Κύριος να τους δίνη υγεία και μακροζωία, για να συνεχίσουν επί έτη πολλά να ποτίζουν κάθε Κυριακή τους ορθόδοξους πιστούς με το ζωντανό νερό της αστείρευτης πηγής της υμνολογίας της Εκκλησίας μας, αλλά και για να αξιωθούν να προσφέρουν και άλλα παρόμοια μουσικά έργα.

Ευχαριστώ εν κατακλείδι τον Τριαδικό Θεό, που μας αξίωσε να προσφέρουμε στον ορθόδοξο λαό μας τη μουσική αυτή ανθοδέσμη, που με τις μελωδίες της υμνεί και δοξάζει το πάντιμο και μεγαλοπρεπές όνομα Του. Αμήν.

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright © 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved