Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Κωνστ. Ζαρακοβίτης

(1934 - 2010)
 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

Κωνσταντίνος Ζαρακοβίτης
1934 - 2010

Ο Κωνσταντίνος Ζαρακοβίτης γεννήθηκε στις 10/05/1934 στον Πειραιά. Τελείωσε εκεί το δημοτικό σχολείο καθώς και το 1ο Πρακτικό Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά (Ιωαννίδειος). Το 1952 εισήλθε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή και τελείωσε το 1958 με άριστα. Πήρε κρατική υποτροφία και έκανε το διδακτορικό του στην Φυτοπαθολογία στο Bristol Αγγλίας, με εξειδίκευση στα φυτοφάρμακα.

Πριν επιστρέψει από την Αγγλία είχε ήδη προσληφθεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο από το οποίο παραιτήθηκε στη συνέχεια και προσχώρησε στον ιδιωτικό τομέα. Εργάσθηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τελικά το Ι985 ίδρυσε τη δική του εταιρία την ΑΓΚΡΟΖΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.

Άριστος επιστήμονας με ανεκτίμητη προσφορά στον κλάδο, με πολλές περγαμηνές, συγγραφικό έργο και πλούσια επιστημονική και εμπορική δράση, εκπόνησε και εξέδωσε πρώτος τον Οδηγό Φυτοφαρμάκων, που περιελάμβανε όλες τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική. Το 1952 μετά από πενταετή φοίτηση απεφοίτησε από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έψαλλε για 18 χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων μαζί με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλο Στανίτσα. Μετά τον θάνατο του Άρχοντα έψαλλε σε διάφορους ναούς και πάντοτε αφιλοκερδώς. Υπερασπίσθηκε με πάθος την Τυπική Παράδοση της Μ.τ.Χ.Ε. αρθρογραφόντας σε καθημερινή βάση.

Σε μία συναυλία της Χορωδίας του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κων/πόλεως στους Αγίους δώδεκα Αποστόλους Φερίκιοϊ, διαπιστώνει ότι αυτός ο ιστορικός Ναός που ανέδειξε ακόμη και Πατριάρχη, λειτουργεί καθ΄ όλον το έτος μόνο με τον ιερέα του π. Πρόδρομο. Έτσι λοιπόν από το έτος 2004 και μετά, μετέβαινε κάθε Μεγάλη Εβδομάδα στην Βασιλεύουσα για να ψάλλει στην Κοινότητα των Δώδεκα Αποστόλων, φροντίζονταν να πάρει μαζί του και άλλους συναδέλφους. Ακόμη και όντας νεφροπαθής ο ίδιος, δεν δίσταζε να μεταβαίνει στη Πόλη, όπως έκανε το 2007 και 2008, για να ψάλλει παρά τις πεντάωρες αιμοκαθάρσεις στις οποίες υποβαλλόταν σε κλινική της Πόλης, ανά διήμερο. Τέτοια ήταν η αγάπη του για την Πόλη, που όταν πλέον δεν είχε πλέον τις δυνάμεις να μεταβεί ό ίδιος τα επόμενα χρόνια και να ψάλλει, φρόντιζε να στείλει ιεροψάλτες στην κοινότητα κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, με δικά του έξοδα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενασχόληση του και με τον αθλητισμό, ως κωπηλάτης στη δίκοπο και τετράκοπο, με την ομάδα του Ολυμπιακού. Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας το 1952.

Στις 31 Αυγούστου του 2010, η εύθραυστη υγεία του Κώστα Ζαρακοβίτη δεν άντεξε και υπέκυψε σε μια επέμβαση ρουτίνας. Ήταν παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά.


 

ΤΙΤΛΟΣ:  Οὐρανόθεν θαυμάτων τὴν δωρεάν Ἰαμάτων δοτῆρες θαυματουργοί... Καθίσματα  τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ.
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Τετάρτου.
(944ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Πηγὴν ἰαμάτων ἔχοντες, Ἅγιοι Ἀνάργυροι... Δοξαστικόν τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ.
   ΗΧΟΣ Τέταρτος.
(1647ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Λυτήριον κάθαρσιν ἀμπλακημάτων Σύμφωνον ἐθρόησεν... Kαταβασίαι Ἀναλήψεως του Κυρίου.
   ΗΧΟΣ Τέταρτος.
(531ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Μεγαλύνει ἡ ψυχή μου τὸν Κύριον... Χαίροις
Ἄνασσα
...
Μεγαλυνάρια, ᾠδὴ θ'  Ἀναλήψεως του Κυρίου.
   ΗΧΟΣ Τέταρτος.
(1449ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Τῶν Μαθητῶν ὁρώντων σε ἀνελήφθης Ἐξαποστειλάριον Αὐτόμελον.
   ΗΧΟΣ Τέταρτος.
(348ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Αἰνεῖτε αὐτόν, πάντες οἱ Ἄγγελοι αὐτοῦ Σὺν Πατρὶ καὶ Πνεύματι... Στιχηρὸν Ἀναστάσιμὸν.
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Δευτέρου.
(622ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Ὅλην συγκροτήσαντες... Ὅλην εἰσδεξάμενοι... Αἶνοι τῶν θεοφόρων Πατέρων.
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Δευτέρου.
(860ΚΒ)

 

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved