Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Γιώργος Λαμπρόπουλος

 

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
΄Αρχων Πρωτοψάλτης & Χοράρχης

Από τους πλέον διακεκριμένους καλλίφωνους Πρωτοψάλτες και Χοράρχες ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά το 1936. Από την ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Λύκειο Αθηνών, με ειδικό καθηγητή στη Βυζαντινή Μουσική, τον αείμνηστο μεγάλο δάσκαλο Θεοδόσιο Γεωργιάδη, από τον οποίον εδιδάχθηκε επί χρόνια και σε ιδιαίτερα μαθήματα μαζί του, ορθογραφία, μετρική, ορθοφωνία, χοραρχία, ιστορία και γενικά θεωρητικά στοιχεία της Βυζαντινής Μουσικής.

Με εξαιρετική αγάπη και κλίση στη Βυζαντινή Μουσική και με δώρο Θεού μια χαρισματική φωνή σε ηλικία μόλις 15 ετών το 1950 διορίζεται Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού όπου και έψαλλε ώς το 1957.Το 1957 ώς και το 1964 Πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας.Το 1964 ώς και το 1972 Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς Το 1972 ώς και το 1976 Πρωτοψαλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων Από το 1976 ώς και σήμερα Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω.

Το 1988 λαμβάνει Τιμητικό Δίπλωμα για την άριστη εκτέλεση της Βυζαντινής Μουσικής κατά το ύφος και τη παράδοση της Μ.τ.Χ.Εκκλησίας από το Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής Γεωργίου Τσατσαρώνη

Το 1995 λαμβάνει το δίπλωμα του μουσικοδιδασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής από το ωδείο ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ και επίσης τιμητικό δίπλωμα του Κοσμήτορος του τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου.

Το 2002 λαμβάνει Τιμητικό Δίπλωμα για την πολυετή διακονία και προσφορά του στη πατρώα Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική από το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Το Μάρτιο του 2008 του απονέμεται το οφφίκιον του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλέξιο.

Μετείχε ως χορωδός και ως καλοφωνάρης σολίστας στις χορωδίες των αειμνήστων διδασκάλων Πρωτοψαλτών Φάνη Καπαρού, Γεωργίου Τσατσαρώνη, Θεδόση Γεωργιάδη, Γεωργίου Σύρκα, Σπυρίδωνα Περιστέρη και Θρασύβουλου Στανίτσα. Με τις χορωδίες αυτές σαν χορωδός και σολίστας παρουσιάστηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, της Ευρώπης
και της Μέσης Ανατολής.

Ως Χοράρχης με δική του χορωδία σε διάφορες χρονικές στιγμές από το 1984 έως και σήμερα έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ιταλία. Η πλέον πρόσφατη συναυλία με δική του χορωδία έγινε στα Μέγαρα το Δεκέμβριο του 2011.

Ως Εισηγητής έχει μιλήσει εκτεταμένα σε διάφορες εκδηλώσεις για τη Βυζαντινή Μουσική και την Ιστορία της, τη Ψαλτική Τέχνη, αλλά και για θέματα όπως η αξία της ορθοφωνίας, η μετρική, το ύφος, το χρώμα αλλά και η σοβαρότητα στη τέχνη του ψάλλειν. Πολλές συνεντεύξεις και αφιερώματα έχουν γίνει για αυτόν, από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδος με πλεόν γνωστά του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ηρακλείου σε εκπομπές του αειμνηστου Πρωτοψάλτη Βαγγέλη Λιναρδάκη, καθώς και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καλύμνου "ΑΛΗΘΕΙΑ FM" τα τελευταία 5 χρόνια.

από το αρχείο του Γ. Λαμπρόπουλου
κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Ως ένας εκ των καλυτέρων και πλέον καλλιφώνων πρωτοψαλτών έχει κληθεί να ψάλλει σε πανυγηρίζοντες Ιερούς Ναούς σχεδόν σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Εχει έπίσης κληθεί να ψάλλει σε πολλά Ευρωπαικά κράτη, στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, στο Λϊβανο, στη Βραζιλία καιστο Lagos της Νιγηρίας.

Εχει δώσει ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής ως μονωδός με πλέον γνωστό το Ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής - Γεώργιος Λαμπρόπουλος & Θεόδωρος Βασιλικός στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αθηνών (με κυκλοφορία σχετικής κασέτας) καθώς και τα ρεσιτάλ στα "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" Θεσσαλονίκης 1983-1986 όπου και έλαβε Τιμητικές Διάκρισεις.

Εχει διδάξει και διδάσκει με αγάπη τα μυστικά της ψαλτικής τέχνης σε μαθητές του, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα ικανότατοι ιεροψάλτες.

Με το τάλαντο μιας ιδιαίτερα ικανής και μελωδικής φωνής, πέραν της Βυζαντινής Μουσικής, έχει κληθεί να τραγουδήσει και ως σολίστ, σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Συνέπραξε ως κύριος σολίστ στα περίφημα Λαικά Ορατόρια του αειμνήστου συνθέτη Σωκράτη Βενάρδου, "Φάτνη" , "Εθνεγερσία" και "Ηλιοτρόπια" τα οποία παρουσιάστηκαν σε πολλές μουσικές αίθουσες των Αθηνών από το 1971 ώς και το 1979 με πολύ μεγάλη επιτυχία και με επιτυχή κυκλοφορία μουσικών κασετών. Επίσης το Νοέμβριο του 1990 συνέπραξε ως κύριος σολίστ στο Ορατόριο του Γιάννη Κατσανεβάκη σε κείμενα του ποιητή Γεωργίου Μετσόλη, "Τριλογία - Μικρασία Πατρίδα".

Εχει τραγουδήσει στα "Ψαλτοτράγουδα" του Πρωτοψάλτη και μουσικοσυνθέτη Βασίλη Κατσιφή.

Συγκατελέγει στις "ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" σε ειδική έκδοση πολυτελούς τόμου με τις βιογραφίες των πλέον καταξιωμενων συγχρόνων Ελλήνων, από την Ελληνική Εθνική Γραμμή.

Ο Γεώργιος Λαμπρόπουλος ψάλλει επί 61 συναπτά χρόνια με χαρισματική φωνή και ιεροπρεπές βυζαντινό ύφος ακολουθώντας τη διδαχή του διδασκάλου του Θ.Γεωργιάδη ως προς τη σοβαρότητα και το γνήσιο Πατριαρχικό ύφος.
Συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατίστων ερμηνευτών της ψαλτικής τέχνης της εποχής μας και έχει πολλούς φίλους, θιασώτες και μιμητές του προσωπικού του ύφους στο ψάλλειν που τον έχουν ονομάσει "το αηδόνι της Βυζαντινής Μουσικής"

Ανθρωπος εύχαρις και αγαπητός με ακέραιο χαρακτήρα, χαίρει της εκτίμησης και της αγάπης όλων.

http://analogion.com/forum/forumdisplay.php?f=388
http://www.youtube.com/user/huolong63
http://www.myspace.com/byzantinechantsgeorgelambropoulos

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ
ψάλλει ο ΝΓεώργιος Λαμπρόπουλος

ΤΙΤΛΟΣ:  Της μετανοίας άνοιξον... Τα πλήθη... Εις τον Ν΄ ψαλμόν
                 των Κυριακών του Τριωδίου

   ΗΧΟΣ Δεύτερος & Πλάγιος του Δευτέρου.
(1379ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Ψυχή μου, ψυχή μου... Κοντάκιον της Πέμπτης του
                 Μεγάλου Κανόνος
.
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Δευτέρου.
(974ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα χερουβείμ μυστικώς... Χερουβικό.
   ΗΧΟΣ Πρώτος.
(2057ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Πεντηκοστήν εορτάζομεν... Εσπέριον της εορτής της
                Πεντηκοστής.

   ΗΧΟΣ Πρώτος.
(626ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Πάντα χορηγεί... Εσπέριον της εορτής της Πεντηκοστής.
   ΗΧΟΣ Πρώτος.
(709ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Βασιλεύ ουράνιε... Δοξαστικόν των Αίνων της εορτής της
                 Πεντηκοστής.

   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Δευτέρου.
(1613ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα χερουβείμ μυστικώς... Χερουβικό.
   ΗΧΟΣ Τρίτος.
(2560ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Εις το μνήμα σε επεζήτησεν... Στιχηρόν ανατολικόν των
                 αίνων.

   ΗΧΟΣ Τρίτος.
(1019ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Στίχοι αργής Δοξολογίας υπό Γεωργίου Βιολάκη.
   ΗΧΟΣ Πλάγιος Πρώτος Εναρμόνιος.
(1919ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... Δύναμις Αβαγιανού.
   ΗΧΟΣ Δεύτερος.
(1322ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα Χερουβείμ μυστικώς... Χερουβικός ύμνος.
   ΗΧΟΣ Βαρύς.
(2061ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Υπό την σην ευσπλαχνίαν... Καλοφωνικός ειρμός.
   ΗΧΟΣ Δεύτερος.
(1099ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved