Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer

Χρήστος Ψάλλας

Πρωτοψάλτης Ιεράς Μητρόπολης Τρικάλων
  

Εισαγωγή
Μετάβαση στο VocalMusic.gr
Αφιερώματα
Αρχείο Ενιαυτού
Αρχείο Ιεροψαλτών
Αρχείο Χορωδιών
Ψαλτοτράγουδα
Μικτοί Ήχοι - Makam
Βυζαντινά Μουσικά Κείμενα
Δισκογραφία

 

 Μετάβαση στο VocalMusic.gr

     

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Χρήστος Ευθυμίου Ψάλλας γεννήθηκε στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων. Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου βρίσκεται κοντά στο Αναλόγιο και αργότερα μαθητής Γυμνασίου στα Τρίκαλα διδάσκεται τα πρώτα στοιχεία της Βυζ. Μουσικής και μαθητεύει κοντά στον άριστο Πρωτοψάλτη τότε και συνταξιούχο Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης σήμερα Ηλία Τύμπα.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του δόθηκε η ευκαιρία να συμπληρώσει, πλουτίσει και τελειοποιήσει τις ψαλτικές του γνώσεις, αφού ακροάται και μαθητεύει κοντά στους μεγάλους δασκάλους και Άρχοντες Πρωτοψάλτες Αθανάσιο Καραμάνη, Χαρίλαο Ταλιαδώρο και Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, καθώς επίσης και στον τότε Πρωτοψάλτη του Αγίου Νικολάου Βόλου και Καθηγητή της Βυζ. Μουσικής Μανώλη Χατζήμάρκο.

Τον Σεπτέμβριο του έτους 1968 προσλαμβάνεται Β' Ιεροψάλτης στον ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Θεσ/κης και από τον Οκτώβριο του έτους 1969 και μέχρι τον Μάρτιο του έτους 1972 ψάλλει στο αριστερό αναλόγιο του ιερού και μετέπειτα Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως Καλαμαριάς με Πρωτοψάλτη τον ασύγκριτο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Λυκούργο Πετρίδη, μαθητή και γνήσιο εκφραστή του ύφους και της παράδοσης των αειμνήστων Αρχόντων Πρωτοψαλτών Κων. Πρίγγου και Θρ. Στανίτσα.

Επί 2,5 περίπου χρόνια του δίδεται η ευκαιρία να ακούσει από ζωντανές ηχογραφήσεις των 100 και πλέον ταινιών που διέθετε ο Λυκούργος Πετρίδης, τις μεγάλες και ανεπανάληπτες ερμηνείες όλων των κορυφαίων δασκάλων του Πατριαρχικού ύφους και αντιγράφει και αφομοιώνει την έκφραση και απόδοση όλων σχεδόν των ύμνων κατά το ύφος και την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Τον Απρίλιο του έτους 1972 επιστρέφει και πάλι στα Τρίκαλα και προσλαμβάνεται ως Πρωτοψάλτης του ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων στον οποίο και έψαλε μέχρι το έτος 2010.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσ/κης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης Γερμανίας και ασκούσε τη δικηγορία στα Τρίκαλα από το έτος 1974 μέχρι το έτος 2010. Επίσης είναι κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής με το βαθμό "άριστα".

Το έτος 1977 μαζί με άλλους συναδέλφους του ιεροψάλτες ίδρυσε το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων του οποίου χρημάτισε Πρόεδρος και Αντιπρόσωπος στην ΟΜΣΙΕ. Υπήρξε μέλος της επταμελούς Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Κανονισμού των Ιεροψαλτών. Επίσης από της ιδρύσεως του και μέχρι σήμερα διετέλεσε Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων. Είναι προικισμένος με πλούσιο φωνητικό και ποιοτικό τάλαντο και είναι άριστος εκτελεστής της Βυζαντινής Μουσικής.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ
ψάλλει ο Χρήστος Ψάλλας


ΤΙΤΛΟΣ:  
Μετά την εις Άδου κάθοδον...
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Δευτέρου.

(1936ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος ο Θεός... και Δύναμις Παλάση.
   ΗΧΟΣ Πρώτος.
(1566ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Τα της Μαρίας δάκρυα.. 
   ΗΧΟΣ Πλάγιος του Τετάρτου.
(2383ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Αινείτε.. Κοινωνικό.
   ΗΧΟΣ Πρώτος.
(2987ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ...
   ΣΥΝΘΕΣΗ Χαρίλαου Ταλιαδώρου.
   ΗΧΟΣ Δεύτερος.
(446ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Σε υμνούμεν...
   ΣΥΝΘΕΣΗ Χαρίλαου Ταλιαδώρου.
   ΗΧΟΣ Δεύτερος.
(670ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Άξιόν εστιν...
   ΣΥΝΘΕΣΗ Χαρίλαου Ταλιαδώρου.
   ΗΧΟΣ Δεύτερος.
(852ΚΒ)
ΤΙΤΛΟΣ:  Οι τα χερουβείμ.. 
   ΗΧΟΣ Τέταρτος Άγια.
(2485ΚΒ)

 

 

 

Επιστροφή Επικοινωνία Περιεχόμενα Ανακοινώσεις Links RealPlayer
 

Copyright 2005 [Ieropsaltis.com by Dimitrios Houpas]. All rights reserved